Home Eurohonig Eurohonig
utilaje apicole, materiale si consumabile pentru apicultura
relatii despre comenzi la tel/fax 0244337133,
0726302860 sau 0745084486
Bucuresti
Ne puteti contacta si pe email la: eurohonig.dep@gmail.com


                                 NOUTATE: Hrană proteinică de nouă generatie - Mybee Feed                       Produs pentru invertirea rapidă și completă a siropului de zahăr: INVERTOFIX!                       Etichete personalizate pentru orice sortiment de miere - AICI.                      
Oferta de produse
MAGAZIN ONLINE
Cumpără cărţi
Mybee Feed
InvertoFix
Dany's BienenWohl
Slideshows
Diverse
Lumea Apicolă
Concurs fotoNe găsiți și pe Facebook

Politică confidențialitate

Politică cookie-uri


SOLUTII MODERNE PROMOVATE DE EUROHONIG SRL PRIVIND CONSTRUCTIA STUPULUI DE ALBINE

Acest material prezinta modificarile stupului de albine pe care firma noastra le propune apicultorilor din Romania in scopul maririi eficientei stupinei. Solutiile constructive pe care le prezentam sunt folosite cu success de multi ani in alte tari unde si-au demonstrat utilitatea. Deoarece avem o experienta de mai multi ani in productia de stupi pentru export in Italia putem afirma ca suntem familiarizati cu avantajele unor solutii folosite in apicultura din aceasta tara si credem ca este util sa le aducem la cunostinta si apicultorului roman. Dorim sa precizam ca noi consideram foarte importanta standardizarea in domeniul productiei de echipament apicol si credem ca profesionalizarea activitattii apicole la noi se poate atinge prin renuntarea la solutii proprii ale fiecarui apicultor si adoptarea solutiilor propuse de specialistii din fiecare domeniu. Dar pe de alta parte credem ca o modernizare a echipamentului apicol este nu numai binevenita dar si necesara in ideea alinierii apiculturii romane la parametrii de eficienta din EU unde in scurt timp va trebui sa ne dovedim capacitatea de a rezista cu success pe piata mierii.

Fundul anti Varoa. Constructia fundului anti Varoa are ca particularitate existenta unei retele din plasa de sarma sau plasa speciala din tabla trasa cu ochiuri de 3 mm care inlocuieste practic tot podetul din scandura al fundului asa cum este el in general cunoscut apicultorului roman. Sub aceasta plasa culiseaza o tavita din tabla zincata, de constructie foarte simpla, care poate obtura perfect plasa aflata la 30 mm deasupra sa. Tavita poate fi trasa ca un sertar spre spatele stupului si poate fi chiar inlaturata temporar cand este nevoie. In aceasta tavita se poate aseza o foaie de hartie alba pentru observarea caderii naturale de acarieni inainte de aplicarea tratamentului pentru a estima marimea populatiei de Varoa din stup sau caderea de acarieni dupa tratament pentru a aprecia eficienta tratamentului.
In cazul aplicarii tratamentului prin fumigatie cu Varachet exista certe avantaje la acest echipament. Fitilele aprinse se pot aseza direct in tavita de tabla unde pot arde in siguranta fara ca albinele sa poata ajunge la ele. Dupa efectuarea tratamentului, odata cu deschiderea urdinisului, se inlatura total si tavita. In acest fel o parte din parazitii care nu au cazut de la inceput de pe albine si care este probabil sa fie afectati numai partial de substanta activa din Varachet si ar putea sa urce din nou pe peretii stupului catre albine dupa un timp, vor cadea prin ochiurile plasei direct pe pamant. In acest fel se mareste randamentul tratamentului.
Unul din cele mai mari avantaje ale fundului anti Varoa este insa posibilitatea realizarii unei ventilatii eficiente a stupului la transport pe timp de vara. Este binecunoscuta deasemeni aparitia barbilor la urdinis in special la culesul de la floarea soarelui. O suprafata deschisa atat de mare la baza stupului obtinuta prin inlaturarea tavitei metalice asigura o aerisire net superioara celei obtinute prin inlocuirea podisorului cu sita de ventilatie clasica la noi. Pentru aceasta insa se recomanda folosirea fundului anti Varroa impreuna cu podisorul-hranitor descris mai jos pentru realizarea unui flux de aer optim in stup. Deasemeni nu este de neglijat aspectul eliminarii prin aceasta solutie constructiva a bioxidului de carbon rezultat din metabolismul familiei de albine deoarece acest gaz este mai greu ca aerul si se acumuleaza in cantitate mai mare pe fundul stupului clasic comparativ cu fundul anti Varoa.
Deoarece tendinta albinelor este de a urca spre podisor cand temperatura in stup creste exista riscul, mai ales la stupii suprapopulati, ca ele sa obtureze sita se ventilatie clasica si sa se ajunga la situatia sufocarii stupului. Un avantaj al folosirii fundului anti varoa este si posbilitatea inchiderii urdinisului fara riscuri in cazul stropirilor culturilor. De remarcat deasemeni ca plasa fundului anti Varroa nu este propolizata de albine comparativ cu solutia sitei de ventilatie care este intens propolizata fiind amplasata la partea superioara a stupului.
Fundul anti varoa reprezinta numai un mijloc auxiliar de combatere a acarianului Varoa, prin indepartarea parazitilor ce cad prin plasa de pe fund in afara stupului si prin facilitarea cunoasterii stadiului de infestare cu Varoa a fiecarei familii de albine. Astfel el reprezinta un mijloc de lupta impotriva varozei, (cea mai serioasa amenintare la adresa stupinei la ora actuala), cunoasterea stadiului de infestare fiind de o mare importanta in stabilirea schemei de tratament.

Podisorul-hranitor. Modelul de podisor pe care il propunem se deosebeste de cel cunoscut prin faptul ca este prevazut cu o rama avand inaltimea de 60 mm si o gaura in podisorul propriu zis de diametru 45 mm care poate fi obturata total sau partial prin rotirea unui disc metallic montat cu un surub de lemn pe podisor. Acest disc poate fi rotit de apicultor in 4 pozitii diferite: inchis total, sita de aerisire, mini grila Hanemann, deschis total.
In pozitia deschis total prin gaura mentionata intra in cutia de sub podisor extremitatea unui hranitor din plastic de constructie speciala care asigura o hranire cu sirop simpla, rapida, sigura si fara riscul de furtisag. Rama de lemn a podisorului creaza spatiul necesar pentru amplasarea hranitorului sub capac. Alimentarea cu sirop se face fara a deschide cuibul si cu un timp de manevra scurt.
Rotirea discului metalic in pozitia de aerisire permite realizarea unui debit de aer optim pe timp de vara si la transport prin folosirea impreuna cu fundul anti Varoa cu tavita scoasa.
In anumite manevre se poate folosi si functiunea de grila pentru excluderea reginei a discului metalic astfel incat podisorul introdus intre cuib si magazin sa nu permita urcarea matcii.

Aceste echipamente, inspirate din apicultura Italiana, sunt oferite de firma noastra cu adaptarea dimensiunilor la stupii folositi in mod curent in Romania, la preturi comparabile cu cele ale componentelor clasice (fiind realizati in productie de serie) dar la standardul de calitate al UE.

Alte elemente de noutate ale echipamentului apicol disponibile la Eurohonig SRL:

Izgonitorul. Desi cunoscut in principiu si la noi este mai putin utilizat. Izgonitorul este o diafragma orizintala amplasata sub catul din care urmeaza sa se extraga mierea. Este de constructie simpla care printr-un sistem de sicane lasa sa treca albinele intr-un singur sens, acestea coborand din magazin intr-un interval de timp de 12-24 de ore.

Distantierul metalic. Este o piesa din tabla galvanizata asemanatoare cu un pieptan care se monteaza pe faltul de sprijin al ramelor cu scopul de a pastra distanta corecta intre rame. Intrucat in apicultura italiana, bazata deobicei pe exploatatii apicole de dimensiuni mari (400-2000 familii), descapacirea se face pe masini de descapacit cu alimentare orizontala de mare capacitate, ramele nu sunt prevazute cu umerase care ar impiedica functionarea acestor masini si de aceea montarea distantierelor pe faltul cutei este obligatorie. Nu este de neglijat insa si efectul micsorarii efortului la scoaterea ramei din stup lipsind propolizarea dintre reazemul ramei si falt deoarece rama se sprijina pe muchia distantierului de tabla, pe o suprafata mica iar ruperea filmului de propolis este foarte usoara.

Rama asamblata insarmata vertical. Asamblarea se face cu capse metalice cu lungimea de 30 mm prevazute cu un adeziv special ce este activat de caldura degajata la impuscarea capsei in lemn cu un dispozitiv pneumatic. Rezulta o rama robusta la care insarmarea verticala ii confera o mare siguranta in utilizare. Insarmarea verticala permite solicitarea firului (otel zincat la cald cu diametrul de 0,45 mm) in modul cel mai favorabil, adica la tractiune. Se recomanda montarea fagurilor artificiali electric, dupa operatiunea de ondulare a sarmei folosind ondulatorul de sarma.

Sistemul de prindere bazat pe banda textila cu clapa de inox si coltare. Clasicele tije de la noi pot fi inlocuite cu un sistem simplu si fiabil constand dintr-o chinga rezistenta si o clapa din sarma de inox care permite prinderea tuturor componentelor stupului rapid si foarte sigur. Sistemul este completat de 3 coltare din tabla de otel zincate la cald montate pe cutia cuibului.Faget, Mai 2004

Constantin Dobrescu
Tel 0744 823628

logo MyBee Feed

Hrană proteinică de nouă generație pentru albine. Fără organisme modificate genetic!

Pentru invertirea siropului de zahăr

Dany’s BienenWohl

Tratament antivarroa eligibil prin programul PNA 2024