Home Eurohonig Eurohonig
utilaje apicole, materiale si consumabile pentru apicultura
relatii despre comenzi la tel/fax 0244337133,
0726302860 sau 0745084486
Bucuresti
Ne puteti contacta si pe email la: eurohonig.dep@gmail.com


                                 NOUTATE: Hrană proteinică de nouă generatie - Mybee Feed                       Produs pentru invertirea rapidă și completă a siropului de zahăr: INVERTOFIX!                       Etichete personalizate pentru orice sortiment de miere - AICI.                      
Oferta de produse
MAGAZIN ONLINE
Cumpără cărţi
Mybee Feed
InvertoFix
Dany's BienenWohl
Slideshows
Diverse
Lumea Apicolă
Concurs fotoNe găsiți și pe Facebook

Politică confidențialitate

Politică cookie-uri

 

În apicultura modernă, mai ales în cea convențională există numeroase situații în care se recurge la hrană artificială. Este vorba fie de tehnici de manipulare a comportamentului albinelor prin hrănirile stimulative de primăvară, fie de completarea rezervelor de hrană pentru iernare. Prima soluție practicată pentru hrănirea artificială a albinelor a fost siropul produs din zahăr alimentar,  folosit în ambele aceste situații.

Siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză (HFCS=High Fructose Corn Syrup) este la ora actuală una dintre soluțiile la care se apelează frecvent. Este un produs obținut prin prelucrarea industrială a porumbului din care rezultă un amestec de diverse zaharuri, fructoza fiind o componentă importantă. Pe lângă fructoză, hidrolizatul de porumb mai conține glucoză în diferite proporții dar și alte zaharuri, dintre care de obicei maltoza se află în proporție mai însemnată. Folosit pe scară din ce în ce mai largă în alimentația umană, mai ales în SUA, unde a și fost produs pentru prima oară în anii 70, HFCS tinde să înlocuiască tot mai mult consumul de zahăr. Nu lipsesc însă controversele legate de efectele negative asupra corpului uman, de altfel consumul ridicat de zaharuri în alimente și răcoritoare fiind direct legat de obezitate și diverse afecțiuni umane specifice epocii noastre.

În apicultura Uniunii Europene, HFCS este promovat intens și folosit tot mai mult în statele membre din estul UE, atractivitatea în această zonă provenind în primul rând din prețul mai scăzut. În ultimii ani, în România se duc adevărate mini războaie comerciale între diferiții actori ai acestei piețe insuficient reglementate, uneori având aspecte mai apropiate de contravenție decât de caracteristicile unui comerț legal. Mai ales în condițiile anului apicol catastrofal 2020, mulți apicultori au fost puși în situația de a hrăni substanțial pentru completarea rezervelor de iernare și au apelat la produsul provenit din Ungaria și vândut sub numele de F40 (adică HFCS conținând 40% fructoză alături de 33% glucoză și alte 27% din materia uscată constând din alte zaharuri și alte substanțe).

Înapoi

logo MyBee Feed

Hrană proteinică de nouă generație pentru albine. Fără organisme modificate genetic!

Pentru invertirea siropului de zahăr

Dany’s BienenWohl

Tratament antivarroa eligibil prin programul PNA 2024