Home Eurohonig Eurohonig
utilaje apicole, materiale si consumabile pentru apicultura
relatii despre comenzi la tel/fax 0244337133,
0726302860 sau 0745084486
Bucuresti
Ne puteti contacta si pe email la: eurohonig.dep@gmail.com


                                 NOUTATE: Hrană proteinică de nouă generatie - Mybee Feed                       Produs pentru invertirea rapidă și completă a siropului de zahăr: INVERTOFIX!                       Etichete personalizate pentru orice sortiment de miere - AICI.                      
Oferta de produse
MAGAZIN ONLINE
Cumpără cărţi
Mybee Feed
InvertoFix
Dany's BienenWohl
Slideshows
Diverse
Lumea Apicolă
Concurs fotoNe găsiți și pe Facebook

Politică confidențialitate

Politică cookie-uri

Extracţie radială/extracţie tangenţială

 

    Extracţia radială se caracterizează prin dispunerea ramelor în coşul centrifugii în lungul razei de rotaţie a coşului iar cea tangenţială prin dispunerea ramelor în coş, perpendicular pe raza de rotaţie.

 

    Extracţia în sistem radial prezintă avantajul unei eficienţe sporite comparativ cu sistemul tangenţial la acelaşi diamentru al centrifugii. Dacă luăm ca exemplu centrifuga firmei SAF Natura denumită RITMO (cod 472) , aceasta permite extracţia în sistem radial din câte 9 rame de magazin (1/2) la un diametru al centrifugii de 525 mm ceea ce echivalează cu 4,5 rame Dadant pentru cuib (1/1). Centrifuga KADET a aceleiasi firme, SAF Natura, (cod 474) având acelasi diametru de 525 mm este proiectată pentru extracţia în sistem tangenţial pentru numai 3 rame de cuib Dadant (1/1). Deci de la bun început se observă o cantitate sporită de rame cu 50% la sistemul radial faţă de cel tangenţial. La aceasta trebuie adăugat de asemenea că în sistem tangenţial este nevoie de oprirea centrifugii pentru întoarcerea ramelor, ceea ce nu este necesar în sistemul radial, de unde rezultă un timp de lucru mai mic, deci încă un spor de eficienţă.

    Extracţia radială are însă şi unele particularităţi de care trebuie ţinut cont.

 

    Este mai simplă extracţia din ramele de magazin decât din cele de ME. Să luam ca exemplu centrifuga R9 a firmei SAF Natura (cod 511), care are diametrul corpului de 640 mm. La rama de magazin, care are înălţimea de 160 de milimetri, aproximând  că leaţul superior se învârteşte la raza de rotaţie de 300 mm, raza de rotaţie a leaţului inferior va fi: 300-160=140 mm. Forţa care împinge mierea afară din fagure este forţa centrifugă care este proporţională cu pătratul razei de rotaţie a zonei de extracţie luată în considerare. Forţa centrifugă la nivelul leaţului superior este de 4,6 ori mai mare decât la nivelul leaţului inferior pentru rama de magazin. Dacă luăm însă în considerare rama ME, care are înălţimea de 230 mm, raza de rotaţie la nivelul leaţului inferior al ramei este: 300-230=70 mm iar forţa centrifugă este de 18 ori mai mare la nivelul leaţului superior faţă de cel inferior. În aceste condiţii nu este de mirare că lucrul mai puţin corect şi neînţelegerea modalităţii de extracţie poate să ducă la insatisfacţia apicultorului care observă fie că în zona leaţului inferior mai rămâne miere neextrasă fie că, mărind turaţia din dorinţa de a extrage toată mierea, se ajunge la ruperea fagurilor.

 

    În general extracţia în sistem radial din rame înalte este mai dificilă, impunând diametre mari ale centrifugilor. Pentru ramele Dadant 1/1 (de cuib) nici nu prea există centrifugi radiale de firmă. În schimb centrifugile pentru rame ME (sau Langstroth, apropiate ca dimensiuni) sunt proiectate în asa fel încât să asigure o extracţie eficientă în limitele unor parametrii de exploatare normali. Prin aceasta se înţeleg condiţiile normale de extracţie, aşa cum sunt ele privite si practicate de exemplu în Italia. Ca un caz extrem, nu se pune problema extracţiei mierii de Caluna (iarba neagră) care, se ştie, are aspect gelatinos şi chiar şi după descăpăcire nu va ieşi din fagure la simpla centrifugare, pentru aceasta se folosesc echipamente speciale. De asemenea în cazul cristalizării mierii în fagure, aşa cum se poate întâmpla la mierea de rapiţă, nu se pune problema extracţiei nici în sistem radial nici în sistem tangenţial. Dar acestea sunt situaţii bine cunoscute apicultorilor şi sunt uşor de prevăzut. Cum la fel de logic este şi faptul că o miere foarte coaptă, cu umiditate de 14% spre exemplu, se va extrage foarte greu din rama ME în sistem radial. La fel extracţia la temperatură scazută poate să pună probleme datorită creşterii vâscozităţii mierii. Când menţionăm condiţiile normale de extracţie ne referim şi la faptul că stupinele serioase prevăd păstrarea ramelor în vederea extracţiei în camere calde, mai ales dacă momentul extracţiei se amână spre toamnă. Calitatea cerii si a ramelor, mai ales sub aspectul însârmării, reprezintă condiţii de bază pentru extracţia cu succes mai ales în sistem radial. O ceară falsificată, cu adaos de materii care coboară temperatura de topire a cerii va duce cu siguranţă la ruperea fagurilor la turaţiile mai mari specifice radialului. O sârmă de slabă calitate sau însârmarea necorespunzătoare (aici ne permitem să menţionăm însârmarea orizontală care nu preia bine sarcinile la care este supus fagurele atât în stup cât şi la centrifugare) pot constitui premisele eşecului acestui mod de extracţie. Şi în apicultură, ca probabil oriunde în viaţa de zi cu zi, renunţarea la calitate în favoarea preţului mic se răsfrânge în final tot asupra celui care face această concesie.

 

În atenţia utilizatorilor de centrifugă R9 (pentru 9 rame ME):

 

   1. Dintr-o regretabilă scăpare distribuitorii acestei centrifugi în România nu au anticipat o situaţie care ne-a fost semnalată de mai mulţi cumpărători. Aşezarea ramei în coşul centrifugii se face defectuos în condiţiile în care rama este prevazută cu umeraşe. Pe cercul exterior din zona de jos a coşului sunt practicate decupături pentru aşezarea ramei. În Italia ramele nu au umeraşe, distanţarea ramelor în stup se face prin distanţierii metalici montaţi pe falţurile cutiilor. Din acest motiv decuparea menţionată mai sus permite trecerea lateralei ramei pana sub nivelul coşului, sprijinul ramei facându-se tot în partea de jos a coşului însă pe cercul interior al acestuia. Deoarece marea majoritate a apicultorilor români folosesc încă rame cu umeraşe, prezenţa umeraşului împiedica buna aşezare a ramei, netrecând prin decuparea de pe cercul exterior. Această situaţie se poate remedia relativ uşor, lărgind aceasta decupare (tăind spre exemplu plasticul cu un traforaj cu pânză pentru materiale moi, ca plasticul sau lemnul) până la dimensiunea la care şi umeraşul lateralei ramei să treacă prin ea. Dacă aveţi probleme în realizarea acestei operaţii va rugam să contactaţi furnizorul dvs care va întreprinde cele necesare pentru îndreptarea acestei situaţii.


   2. Uneori aşezarea ramelor Dadant 1/1 în coşurile suplimentare ale centrifugilor SAF R9 sau RITMO face ca înainte de începerea rotirii coşului ramele sa cadă către axul centrifugii. Acest lucru nu trebuie însă să vă îngrijoreze, la primele rotaţii ale centrifugii ramele se vor aşeza în poziţie verticală datorită forţei centrifuge care le impinge spre exterior.

       
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bucureşti, 10 aprilie 2010

 

logo MyBee Feed

Hrană proteinică de nouă generație pentru albine. Fără organisme modificate genetic!

Pentru invertirea siropului de zahăr

Dany’s BienenWohl

Tratament antivarroa eligibil prin programul PNA 2024