Home Eurohonig Eurohonig-Bee Vital
utilaje apicole, materiale si consumabile pentru apicultura
relatii despre comenzi la tel/fax 0244.337.133,
0726.302.860 sau 0745.084.486
Bucuresti, Tel./Fax 0311.089.569
Ne puteti contacta si pe email la: redactia@eurohonig.com


Lichidare de stoc accesorii apicole. Reduceri de pana la 50%.                       Reduceri pentru orice comanda pe magazinul online in functie de valoarea comenzii: peste 120 lei 3%, peste 250 lei 4%, peste 1000 lei 5%!!!
Oferta de produse
MAGAZIN ONLINE
Cumpără cărţi
BeeVital VarroMed
Mica publicitate
Publicitate on-line
Slideshows
Link-uri apicole
Diverse
Lumea Apicolă
Concurs foto

Solutionarea on-line a litigiilor

PAGINA BIO este realizată în colaborare cu firma Ecoinspect Cluj.

            Prin această pagină ne propunem să punem la dispoziţia apicultorilor care doresc să se informeze, doresc să înceapă sau să dezvolte o activitate de apicultură bio atât informaţiile cât şi produsele şi serviciile care să îl ajute în acest sens.

            Conceptul de agricultură ecologică (sau organică sau bio) câstigă tot mai mult teren în lume, pornind de la necesitatea de a se asigura surse alimentare sănătoase de origine exclusiv naturală. În România agricultura organică este reglementată de OUG 34/2000 şi de Normele metodologice de aplicare a acesteia conform HG 917/2001 unde capitolul 3 este dedicat apiculturii organice. Aceste acte normative sunt elaborate în conformitate cu cerintele UE ceea ce, în condiţiile aderării României, reprezintă baza pentru pătrunderea produselor apicole ecologice românesti pe o piaţă europeană atractivă.

            Calificarea produselor apicole ca fiind obţinute după metode de producţie organică este strâns legată de tratamentele aplicate albinelor şi de calitatea mediului în care se realizează activitatea apicolă. Apicultura organică se desfasoară sub supravegherea organismelor de certificare şi inspecţie. Producţia de miere organică poate începe după o perioadă de conversie de la apicultura convenţională de cel puţin un an, timp în care se înlocuieşte în totalitate ceara din stupină cu ceara organică. Perioada de conversie se încheie prin certificarea stupinei ca organică. În producţia de miere organică se urmăreşte ca culesul să se facă numai de pe culturile ecologice sau flora spontană, nepoluate, unde nu se folosesc tratamente chimice sau plante modificate genetic, hrănirile albinelor se fac numai cu miere organică sau eventual hrană pentru albine certificată bio, prevenirea bolilor şi eventualele tratamente veterinare se fac exclusiv cu mijloace naturale, este obligatorie ţinerea riguroasă a unei evidenţe a activităţii apicole.

            Cel mai important aspect al apiculturii organice este lupta împotriva bolilor stupului şi în special a varrozei prin mijloace care să nu afecteze în nici un fel calitatea produselor stupului. Cel mai important mijloc este prevenirea îmbolnăvirilor printr-un bun management al stupinei. Cunostinţele apicole temeinice, teoretice şi practice, o continuă şi atentă urmarire a evoluţiei tuturor familiilor de albine din stupină, asigurarea resurselor de hrană de calitate în cantitate suficientă şi, în special, prevenirea şi tratarea varrozei prin metode adecvate sunt condiţiile esenţiale ale reuşitei. În obţinerea unui control eficient asupra infestării cu parazitul Varroa se va utiliza în primul rând metoda eliminării puietului de trântor în stadiul în care celulele au fost căpăcite. Tratamentul se va face numai cu produse acceptate de organismul de inspecţie şi certificare bazate pe acid oxalic, acid formic, acid lactic, acid acetic, uleiuri eterice sau combinaţii ale acestora, substante care nu produc reziduuri în miere sau ceară. Medicaţia bazată pe substanţe chimice de sinteză, cu acţiune sistemică (ca amitraz, fluvalinat, substanţe active în medicamente ca Varachet, Mavrirol) nu se folosesc în apicultura ecologică. În cazuri de urgenţă, dacă apicultorul decide folosirea acestor tratamente la unii stupi, se impune reintroducerea acestora în perioada de conversie. Dar asemenea situaţii nu trebuiesc să apară într-o stupină atent şi corect administrată de apicultorul responsabil şi iscusit. Experienţa obţinută în acest domeniu în ţări ca Germania sau Austria arată că stupine ecologice pot funcţiona cu mult succes de mulţi ani. Preţul mierii organice este sensibil mai mare decât cel al mierii convenţionale, ceea ce poate fi un puternic stimulent pentru apicultor în ciuda volumului mai mare de muncă şi al atenţiei sporite ce trebuie acordată stupinei.

            Principiile apiculturii organice succint prezentate mai sus pot fi privite şi ca linii călăuzitoare pentru apicultura de mâine. În România de azi, membră a UE,exigenţele legate de alimente sunt în continuă creştere existând tot mai puţin loc pe piaţă pentru produsele apicole de calitate inferioară. Cine face astăzi primii paşi pe calea îmbunătăţirii calităţii mierii îşi pregăteste de fapt supravieţuirea într-un viitor nu prea îndepărtat în aceasta frumoasă, pasionantă şi stimulativă meserie de apicultor.

 

Ofertă înfiintare stupină Bio cu "predare la cheie"

Legislaţie

Tratamente acceptate în apicultura bio

Servicii

VarroMed disponibil in Romania

 

Vezi catalogul principalelor produse

Descarca-l in format PDF

APILIFT disponibil in Romania

NICIODATA MANEVRAREA STUPILOR NU A FOST MAI USOARA!

detalii