Producerea mătcilor

la ferma apicolă de mari dimensiuni Hawaiian Queen

 

În prezent există, pe piaţa americană, şi nu numai, o cerinţă acerbă de mătci de calitate, productive , blânde şi capabile de a dezvolta cuibul într-un timp scurt. Aceasta deoarece serviciile de polenizare sunt bine plătite iar numărul actual al coloniilor de pe continent nu este suficient pentru acoperirea în totalitate a necesităţilor de polenizare. Producătorii de mătci sunt solicitaţi, aşadar, pentru livrarea în cantităţi mari a reginelor.

Cum se obţin, în sistem industrial, mătcile?

În continuare am să prezint sistemul de organizare a unei firme americane, de mărime mare, "Hawaiian Queen" specializată în producţia de mătci.

Locaţia firmei "Hawaiian Queen"este, dupa cum şi numele îi spune, pe Marea Insula a Hawaii-ului. Clima tropicală îi permite să producă tot timpul anului iar izolarea geografică precum şi embargoul privind importul de albine a făcut ca parazitul Varrooa Jacobsoni să nu ajungă în arhipeleag, fapt deosebit de important pentru proprietarii de stupi. În aceste condiţii producţia de mătci este facilitată şi se desfăşoară în condiţii optime.

În principal există 3 elemente ale sistemului de creştere:

-familiile donatoare de larve;

-familiile crescătoare,producătoare de botci şi

-nucleele de împerechere.

Am sa ma refer, pe scurt, la fiecare din aceste 3 elemente.

Familiile donatoare de larve sunt familii speciale. Deoarece e interzis importul de albine (inclusiv de mătci de rasă pură de la crescatorii specializaţi de pe continent), pentru obţinerea mătcilor donatoare de larve se practică inseminarea artificiala a mătcilor virgine obţinute din producţia proprie. Materialul seminal de trântor este adus din Ohio, este colectat din trântori de rasă italiană pură, aleşi din familii aflate intr-un proces continuu de selecţie şi îmbunătăţire a zestrei genetice.Aceste familii sunt întreţinute într-un corp de stup prevăzut cu 2 gratii Hanemann.Matca este izolată în compartimentul central, pe 3 rame . Organizarea pe 4 sectiuni a familiilor crescatoare (fiecare secţiune conţinând 6 familii) şi lucrul zilnic cu familiile dintr-o anumită secţiune permite obţinerea larvelor de o zi, necesare pentru transvazare.

Se practică transvazarea simplă. Larvele sunt luate din fagure folosindu-se lanţete chinezeşti şi sunt aşezate în botci de plastic, în prealabil dispuse pe şipci, câte 14botci/şipcă. Operaţia de transvazare se execută cât de repede posibil, la o lumină "rece" şi folosind prosoape umezite, pentru a reduce riscul dezhidratarii larvelor. Şipcile cu larvele transvazate se pun câte 2 sau câte 3 (în funcţie de puterea familiei crescatoare) în rame speciale, prevăzute cu canale şi vopsite în culori diferite, pentru observarea imediată, la deschiderea stupului, a ramei cu botci.

Familiile crescătoare sunt familii întreţinute în stupi multietajaţi, pe 3 corpuri. Două corpuri sunt rezervate creşterii puietului iar al 3-lea corp e folosit pentru depunerea nectarului şi creşterea larvelor din botci. Ca elemente distinctive aceste colonii au :

- un fund special, format dintr-o cameră pentru fum prevazută cu o fereastră din plasă de sârmă care permite trecerea fumului din camera amintită în sus, spre fagurii cu puiet şi albine;

- o gratie Hanneman specială, cu margini înalte şi laterale interioare din lemn ce permit introducerea unei bucăţi de tablă, de formă dreptunghiulară, pentru separarea corpurilor de jos, cu puiet de cel de-al treilea corp şi realizarea astfel a orfanizării.

În corpul de sus se ridică o ramă cu puiet căpăcit. În locul ramei cu puiet se introduce o ramă goală sau cu fagure artificial .Totodată se creează spaţiu prin ridicarea ramelor cu miere. Între rama cu puiet, ridicată în corpul de sus şi o ramă cu provizii se lasă loc pentru rama cu larve.Familia se hrăneşte cu sirop şi i se administrează turtiţa proteica, atât în corpul de sus, pe hranitor cât şi sub gratie. După ce se inlocuieşte capacul cu un cadru de plasă de sârmă, pentru aerisire, se afumă în camera de la baza stupului, cu scopul de a conduce albinele în corpul superior. După câteva minute, după ce albinele sunt adunate în cel de-al treilea corp, acesta se separă de primul şi cel de-al doilea corp prin introducerea bucăţii de tablă.Prin separare se obţine starea de orfanizare a albinelor din cel de-al treilea corp. Urmează introducerea ramei cu larve în spaţiul liber lăsat şi înlocuirea sitei de aerisire cu capacul de lemn. A doua zi dimineaţa se trage bucata de tablă introdusă între cele două corpuri şi cele doua părţi ale familie(cea orfanizată, din corpul de sus şi cea cu matcă, din corpurile de jos) se unifică. Larvele sunt crescute astfel în prezeţa mătcii. Se notează în calendar ziua in care s-a făcut transvazarea şi ziua in care botcile mature trebuie ridicate. În a 11-a zi de la transvazare ramele cu botci sunt scoase afară din familiile crescătoare iar botcile aşezate în bucăti de burete, prevăzute cu orificii, atât de mari cât botcile. Organizarea pe 5 sectoare a familiilor crescatoare, fiecare sector conţinând 25 de familii permite obţinerea în medie a 500 botci mature pe serie, botci din care se vor obtine aproximativ 400-450 mătci imperecheate.

Bucăţile de burete, cu botci, se aşează într-un termos de forma unei cutii, sau într-un incubator portabil, şi se transportă la locul unde sunt nucleele de imperechere ferindu-se de şocuri şi lovituri. După ce mătcile împerecheate,din nucleele existente, sunt prinse şi introduse în cuştile de lemn speciale, cu fereastră din plasă de sârmă, conţinând şerbet, nucleele sunt hrănite cu sirop (în unele cazuri, medicamentos, conţinând Fumidil B) şi li se dau o botcă, direct între 2 faguri. Dacă sunt slăbite sunt ajutate cu albina scuturată din timp de la familiile de suport.

După 16 zile mătcile sunt prinse şi introduse în băncile de mătci. Se folosesc rame speciale ce conţin câte 3 rânduri duble de cuşti (114 mătci/rama), în fiecare bancă fiind cate 3-4 rame de acest gen. Băncile de mătci sunt susţinute cu albină scuturată şi cu faguri cu puiet căpăcit,gata de eclozionare. De asemenea sunt hrănite cu sirop şi turtă proteică.

Expediţiile se fac în funcţie de comenzi. Mătcile sunt trimise în Canada şi în State, pe continent, folosindu-se cutii de expediţie de diferite mărimi, în funcţie de cantitatea de mătci comandată (26,52,104 şi 156 mătci). Cutiile sunt prevăzute cu plasă de sârmă dubla, pentru aerisire si protejarea agentilor postali de a fi intepati si contin hrana ( serbet şi apă, într-un burete).La destinaţie ajung, de obicei, a doua zi deoarece e folosit un serviciu de poştă aeriană rapidă.Un certificat prin care se atestă starea de sănătate a albinelor şi lipsa paraziţilor insoţeşte fiecare colet.

Pe lângă aceste operaţii strict legate de producerea mătcilor în cadrul fermei apicole se desfăşoară şi alte activităţi complementare, cum ar fi:

- examinarea coloniilor de suport şi stimularea acestora cu sirop şi turtiţe de polen;

-extragerea mierii de la aceste colonii şi crearea astfel a spaţiului necesar pentru creşterea puietului;

-divizarea colonilor puternice, înfiinţarea de colonii şi nuclee noi;

-schimbarea mătcilor mai vechi de 1 an;

-scuturarea albinelor şi colectarea lor în cutii speciale, prevăzute cu plasă de sârmă şi faguri cu miere, în vederea împuternicirii nucleelor slabe;

-mutarea coloniilor pentru valorificarea culesurilor de producţie, intense, la Lehua, Macadamia nuts si Christams berry;

-controlul buruienilor din stupine prin folosirea erbicidelor;

-întreţinerea şi repararea echipamentului, înlocuirea celui deteriorat din câmp cu piese noi sau recondiţionate, vopsite, asamblarea de rame şi corpuri de stup, însârmarea şi fixarea fagurilor artificiali.

-topirea fagurilor vechi şi prelucrarea primară a cerii;

-construirea de noi anexe şi utilităţi, etc.

Aşadar procesul de creştere al matcilor în cadrul unei ferme apicole de mari dimesiuni este un proces complex, ce implică diverşi factori. Produsul final, regina de calitate, justifică toate eforturile depuse pentru obţinerea ei. Îmbunătăţirea materialului genetic, dezvoltarea,prin selecţie, a unor calităţi ca productivitatea, blândeţea,rezistenţa la boli şi paraziţi trebuie să stea în atenţia tuturor crescătorilor. Aşadar la producţii mari, numai mătci deosebite!

Fie ca 2007 sa fie un an apicol excelent pentru toţi cei care iubesc albinele!