Home Eurohonig Eurohonig
utilaje apicole, materiale si consumabile pentru apicultura
relatii despre comenzi la tel/fax 0244337133,
0726302860 sau 0745084486
Bucuresti
Ne puteti contacta si pe email la: eurohonig.dep@gmail.com


                                            NOUTATE: Hrană proteinică de nouă generatie - Mybee Feed                       Produs pentru invertirea rapidă și completă a siropului de zahăr: INVERTOFIX!                       Etichete personalizate pentru orice sortiment de miere - AICI.                      
Oferta de produse
MAGAZIN ONLINE
Cumpără cărţi
Mybee Feed
InvertoFix
Dany's BienenWohl
Slideshows
Diverse
Lumea Apicolă
Concurs foto



Ne găsiți și pe Facebook

Politică confidențialitate

Politică cookie-uri

Hotărârea Guvernului nr. 917/2001

CAPITOLUL III

Apicultura şi produsele apicole

SECŢIUNEA 1

Principii generale

Art.21

(1) Apicultura este o activitate importantă, care, prin acţiunea de polenizare a albinelor contribuie la protecţia mediului ambiant şi la creşterea producţiei agroforestiere.

(2) Calificarea produselor apicole ca fiind obţinute după metodele de producţie ecologică este strâns legată de tratamentele aplicate stupilor cât şi de calitatea mediului înconjurator. Această calificare a produsului ca produs ecologic depinde în egală masură de condiţiile de extracţie, de prelucrare şi depozitare a produselor apicole.

(3) În cazurile în care un operator administrează mai multe unităţi apicole aflate în aceeaşi zonă, toate unităţile trebuie să respecte cerinţele din prezentele norme metodologice. Prin derogare de la acest principiu, un operator poate exploata unităţi care nu respectă dispoziţiile prezentelor norme metodologice cu condiţia să fie îndeplinite toate cerinţele, cu excepţia celor stabilite in art.24 alin.(2) privind amplasarea stupilor. În această situaţie însă produsul nu se comercializează ca produs ecologic.

SECŢIUNEA a 2-a

Perioada de conversie

Art.22

(1) Produsele apicole se vând cu referire la modul de producţie ecologică, dacă se respectă regulile de producţie stabilite în art. 4 şi 5 din ordonanţa de urgenţă şi în prezentele norme metodologice, pe o durată de maxim un an. Pe durata perioadei de conversie, ceara se înlocuieşte conform prevederilor stabilite in art.28 alin.(3).

SECŢIUNEA a 3-a

Originea albinelor

Art.23

(1) În alegerea raselor de albine trebuie să se ţină cont de capacitatea acestora de a se adapta la condiţiile locale, de vitalitatea şi rezistenţa lor la boli. Se preferă utilizarea soiurilor europene de Apis mellifera şi a ecotipurilor lor locale.

(2) Stupii trebuie să fie constituiţi prin divizarea familiilor sau prin achiziţionarea de roiuri sau stupi de la unităţile care respectă prevederile menţionate în prezentele norme metodologice.

(3) Cu acordul organismelor de inspecţie şi certificare, stupii existenţi în unitatea de producţie şi care nu respectă regulile din prezentele norme se convertesc.

(4) Organismele de inspecţie şi certificare pot acorda derogări pentru reconstituirea stupilor, în absenţa stupilor sau în cazuri speciale ca: mortalităţi ridicate cauzate de boli, catastrofe naturale, dar cu condiţia respectării perioadei de conversie.

(5) Organismele de inspecţie şi certificare pot acorda derogări pentru renovarea stupilor, la 10% pe an din mătcile şi roiurile care nu respectă prezentele norme metodologice, care sunt încorporate în unitatea de producţie ecologică, cu conditia ca mătcile şi roiurile respective să fie aşezate în stupi cu faguri sau cu baza de faguri proveniţi de la unităţile de producţie ecologică. În acest caz, nu se aplică perioada de conversie.

SECŢIUNEA a 4-a

Amplasarea stupilor

Art. 24 (1) Organismele de inspecţie şi certificare pot să delimiteze regiuni sau zone în care activităţile apicole care respectă prezentele Norme metodologice nu sunt practicabile. Apicultorul va furniza organismelor de inspecţie şi certificare o hartă, la o scară corespunzătoare privind amplasarea stupilor. Atunci când aceste arii nu sunt identificate, apicultorul este obligat să furnizeze organismelor de inspecţie şi certificare documentele şi justificările necesare, incluzând şi analizele care să demonstreze că ariile accesibile coloniilor sale îndeplinesc condiţiile din prezentele norme metodologice.

(2) Amplasarea stupinelor trebuie:

a) să garanteze că albinele dispun de surse naturale suficiente de nectar, de secreţii dulci, de polen, precum şi acces la apă;

b) să garanteze că, pe o rază de 3 km de jur împrejurul amplasamentului stupilor, sursele de polen şi nectar sunt constituite, esenţial, din culturi obţinute prin metode ecologice şi /sau din flora spontană, conform prevederilor art. 4 şi 5 din ordonanţă de urgenţă şi din prezenta anexă, sau de la culturi care nu respectă prezentele norme metodologice, dar sunt supuse la tratamente care au incidente scăzute asupra mediului.

c) să menţină o distanţă suficientă faţă de toate sursele de producţie neagricole care pot produce poluare. Organismele de inspecţie şi certificare pot stabili măsuri suplimentare pentru asigurarea acestei cerinte.

SECŢIUNEA a 5-a

Alimentaţia albinelor

Art. 25

(1) La sfârşitul sezonului de producţie, în stupi, trebuie lăsate rezerve de miere şi de polen suficiente pentru a supravietui în timpul iernii.

(2) Alimentaţia artificială a coloniilor este permisă în cazurile în care supravietuirea familiilor de albine este compromisă de condiţiile climatice nefavorabile. Alimentaţia artificială trebuie să fie constituită din miere obţinută din apicultura ecologică, provenind de preferinţă din aceeaşi unitate /fermă de producţie ecologică.

(3) Organismele de inspecţie şi certificare, prin derogare de la alin.(2) pot autoriza, în hrănirea artificială utilizarea siropului de zahăr sau a melasei obţinute din agricultura ecologică, în locul mierii produse ecologic, în special în cazul în care condiţiile climatice provoacă cristalizarea mierii.

(4) Informaţiile următoare vor fi introduse în registrul prisacilor, în spaţiul destinat hrănirii artificiale: tipul produsului, datele, cantităţile şi stupii în care se utilizează

(5) Utilizarea altor produse în afara celor indicate în alin.(1)-(3) nu se autorizează în apicultura care respectă prezentele norme metodologice.

(6) Alimentaţia artificială a albinelor este permisă pe durata perioadei situată între ultima recoltă de miere şi cu 15 zile înainte de începutul recoltării mierii din anul următor.

SECŢIUNEA a 6-a

Prevenirea bolilor şi tratamentele veterinare

Art.26

(1) In apicultură prevenirea bolilor trebuie să corespundă urmatoarelor principii:

a) selectarea de rase rezistente;

b) aplicarea unor practici favorizând o bună rezistenţă la boli şi prevenirea infecţiilor, ca de pilda: înnoirea regulată a matcilor, controlul sistematic al stupilor pentru a detecta orice formă de boală, controlul puietului mascul din familiile de albine, dezinfectarea materialelor şi echipamentelor la intervale regulate, distrugerea materialelor sau a surselor de contaminare, reânnoirea regulată a cerii de albine şi constituirea unor rezerve suficiente de miere şi polen în familiile de albine.

(2) Atunci când s-au luat toate aceste măsuri preventive, iar coloniile se îmbolnăvesc sau se infectează, ele trebuie tratate imediat şi, după caz, mutate în stupi de izolare.

(3) Utilizarea de medicamente veterinare în apicultură conform metodelor de producţie ecologică, trebuie să respecte urmatoarele principii:

a) să fie utilizate în conformitate cu dispoziţiile naţionale;

b) produsele fitoterapeutice şi homeopatice trebuie să fie utilizate de preferinţă în raport cu produsele alopate sintetizate chimic, cu condiţia ca ele să aibă un efect terapeutic real asupra bolii la care se aplică tratamentul;

c) când utilizarea produselor menţionate mai sus se dovedeşte ineficienţă în combaterea unei boli sau a unei infecţii care riscă să distrugă coloniile, se poate recurge la medicamente alopatice chimice de sinteză, sub responsabilitatea medicului veterinar sau a altor persoane autorizate, fară a aduce prejudicii principiilor stabilite la lit. a) şi b) ;

d) este interzisă utilizarea medicamentelor veterinare alopatice chimice de sinteză, în tratamentele preventive;

e) prin derogare de la lit. a), acidul formic, acidul lactic, acidul acetic şi acidul oxalic, precum şi substanţele: mentolul, timolul, eucaliptolul sau camforul sunt utilizate numai în cazurile de infestare cu Varroa Jacobsoni.

(4) Organismele de inspecţie şi certificare pot autoriza şi alte tratamente veterinare sau tratamentele aplicate familiilor de albine, fagurilor etc., impuse de legislaţia naţională.

(5) În timpul perioadei de tratament în care se administrează produse alopatice chimice de sinteză, coloniile tratate trebuie să fie mutate în stupi de izolare şi toată ceara trebuie să fie înlocuită cu ceara care corespunde cu principiile din prezentele norme metodologice. Ulterior, se aplică coloniilor în cauză o perioadă de conversie de un an.

(6) Cerinţele prevăzute in alin.(5) nu se aplică produselor menţionate în alin.(3), lit. e).

(7) Atunci când se folosesc medicamentele de uz veterinar se notează clar tipul produsului ca şi detaliile de diagnostic, de posologie, modul de administrare, durata tratamentului şi perioada de aşteptare legală. Aceste informaţii se comunică organismelor de inspecţie şi certificare înainte de comercializarea produselor, ca produse obţinute după metoda de producţie ecologică.

SECŢIUNEA a 7-a

Practicile de management apicol şi identificarea acestora

Art. 27

(1) Se interzice distrugerea albinelor din faguri ca metodă asociată de recoltare a produselor apicole.

(2) Mutilarea albinelor ca, de pilda, retezarea aripilor matcilor este interzisă.

(3) Se permite înlocuirea matcilor prin uciderea matcii vechi.

(4) Distrugerea puietului mascul nu este permisă decât pentru a limita infecţia cu Varroa Jacobsoni.

(5) Este interzisă utilizarea de repulsivi chimici de sinteză în timpul operaţiunilor de extracţie a mierii.

(6) Zona în care sunt amplasaţi stupii se înregistrează odată cu identificarea stupilor. Organismele de inspecţie şi certificare trebuie informate de orice deplasare a lor, într-un termen stabilit de comun acord.

(7) În scopul garantării operaţiunilor se acordă o atenţie deosebită extracţiei, prelucrării şi depozitării produselor apicole. Vor fi înregistrate toate măsurile luate pentru conformitatea cu prezentele Norme metodologice.

(8) Eliminarea straturilor superioare de ceară şi operaţiunile de extracţie a mierii se consemnează în registrul fiecarui stup.

SECŢIUNEA a 8-a

Caracteristicile stupilor şi a materialelor utilizate in apicultură

Art.28.

(1) Stupii se confecţionează din materiale naturale, care nu prezintă risc de contaminare pentru mediul înconjurător sau pentru produsele apicole.

(2). Cu excepţia produselor menţionate in art.26 alin.(3) lit. e), în interiorul stupilor se folosesc doar produse naturale ca: propolis, ceara şi uleiuri vegetale.

(3) Ceara de albine pentru noile rame provine de la unităţile de producţie ecologică. Prin derogare, în special, pentru înfiinţarea de noi stupi şi pe durata perioadei de conversie, ceara de albine care nu provine din aceste unităţi poate fi permisă, în situaţii excepţionale, când pe piaţă nu există ceară de albine produsă ecologic şi cu condiţia ca aceasta să provină din opercule, numai cu aprobarea organismelor de inspecţie şi certificare.

(4) Este interzisă extracţia mierii din faguri care conţin puiet.

(5) Pentru protecţia materialelor împotriva organismelor dăunătoare se utilizează doar produsele enumerate în anexa nr. 2, la titlul ,,Pesticide pct. II .

(6) Este permisă aplicarea de tratamente fizice, ca de pildă flacara directă.

(7) Pentru curăţarea şi dezinfectarea materialului, a clădirilor, a echipamentelor, a ustensilelor şi a tuturor produselor utilizate în apicultură se folosesc numai produsele enumerate în anexa nr.2, la titlul ,,Produse autorizate pentru curăţirea şi dezinfecţia adăposturilor şi a instalaţiilor de crestere a animalelor”.

 Inapoi

logo MyBee Feed

Hrană proteinică de nouă generație pentru albine. Fără organisme modificate genetic!

Pentru invertirea siropului de zahăr

Dany’s BienenWohl

Tratament antivarroa eligibil prin programul PNA 2024